Една от най-видимите и със сигурност най-чуваемите части на озвучителната система са тонколоните. Те приемат изпратените към тях електрически сигнали и ги преобразуват в акустична енергия (звукови вълни). Те са невероятно важна част от всяка озвучителна система, защото те са последнота фаза преди звукът да удари тъпанчетата ви.

Тонколоните се предлагат в различни форми и размери. Тук ще се спрем на най-често срещаните типове, както и ще определим някои общи термини, свързани с тях и техните спецификации. Ще се разровим в разширените настройки на тонколоните. Ще обхванем и много от най-често срещаните термини, когато говорим за тонколони, за да ви дадем добра основа за вашия избор при закупуването им.

 

Активни и Пасивни тонколони

 

Активни тонколони

 

rcf-art-715a-mk4-aktivna-tonkolona

Има два различни типа системи за озвучаване: Активни и Пасивни.

Активните тонколони имат вграден усилвател. Те изискват електрическо захранване и звуков сигнал. След това сигналът с ниско ниво се преобразува в сигнал на нивото на високоговорителя в прикрепения усилвател и се възпроизвежда извън тонколоната. Активните тонколони са били рядкост в звуковите системи, но тъй като усилвателите стават все по-малки и по-мощни, все повече и повече системи започват да ги използват. Активните тонколони обикновено са по-тежки, но те са по-удобни, тъй като не е нужно да носите стелажи с допълнителни усилватели, за да захранвате високоговорителите.

 

Пасивни тонколони

Пасивните тонколони не изискват външно захранване, но се нуждаят от звуков сигнал за ниво на високоговорителя. Това означава, че трябва да имате усилвател някъде по веригата. Пасивните тонколони са по-често срещани от активните и обикновено са по-лесни за настройка, въпреки, че кабелите на високоговорителите са по-тежки и скъпи. Ако вашата тонколона не трябва да се включва към външно захранване, вероятно е пасивна. Когато използвате пасивни тонколони, ще трябва да носите и усилватели. В малки системи те могат да бъдат вградени директно в конзолата за смесване (активни миксери), но най-често мястото е във външна стелажна стойка. Също така ще трябва да носите достатъчно дълги кабели, за да стигнете лесно от вашия усилвател до тонколоните.

 

Как работи високоговорителя

Както споменахме, задачата на говорителите е да преобразува електрически сигнали в акустична енергия. Механизмът, който прави това в тонколоната, се нарича драйвер. Повечето тонколони имат множество драйвери, които са разбити по честота. Двулентовите тонколони имат драйвер с ниска честота и драйвер с висока честота. Трилентовите тонколони имат драйвер за ниска честота, драйвер за средна честота и драйвер за висока честота. В рамките на всеки високоговорител има електрическо устройство, наречено кросоувър, което приема един сигнал и го разделя незабавно на подходящите честоти, които да изпраща на всеки драйвер.

Повечето тонколони са двулентови с драйвер за ниска и висока честота във всеки високоговорител. Много системи могат да бъдат трилентови или дори четирилентови. Тези системи просто добавят драйвери с ниско и средно ниво. Едната система по своята същност не е по-добра от другата, въпреки че понякога наличието на повече драйвери позволява на всеки драйвер да се „специализира“ в няколко определени честоти. Тези системи често звучат по-добре, но няма гаранция за това. Има някои страхотни звукови системи, които имат само висок и нисък драйвер.

 

Кросоувър

Кросоувърите поемат електрическия сигнал и го разделят между драйверите. Ниските честоти отиват до драйвера за ниски честоти, докато високите честоти се изпращат към високочестотния драйвер. В повечето малки системи кросоувърът е вграден в кутията на тонколоната и никога не е необходимо да го променяте или настройвате. Ако системата е пасивна, кросоувърът е проектиран да обработва входовете на нивото на високоговорителя и да отделя всяка от честотите. В активна система кросоувърът все още е вграден в кутията, но често е между вътрешния усилвател и драйверите.

Всеки драйвер има определена честота, където трябва да се пресича, за да се увеличи максимално потенциалната енергия на тонколоната. Ако изпратите честоти до драйвер, който не е предназначен да произвежда дадени честоти, можете да повредите системата си.

Въпреки, че може да не разбирате как работи кросоувъра на вашата система, важно е да се отбележи, че са важна част от почти всяка звукова система, създадена да възпроизвежда пълния честотен спектър. Те работят, въпреки че може би дори не сте наясно, че съществуват.

 

Видове драйвери

 

Ниско-честотни драйвери

Когато повечето хора мислят за тонколони, те са склонни да мислят за нискочестотната драйверна част на тонколоните. Тези нискочестотни драйвери обикновено са с конусна форма и са направени от някакъв вид хартия, полимер, пластмаса или въглерод. Тъй като ниските честоти имат по-голяма дължина на вълната, те отнемат много повече енергия за генериране. Добрите нискочестотни драйвери обикновено имат голяма повърхностна площ (което означава, че те са големи), а също така имат и дълго диафрагмено движение. Това означава, че същинската част на конуса, която се движи напред-назад, може да се движи на голямо разстояние.

Въпреки че драйверите с ниска честота привличат цялото внимание, останалите драйвери са също толкова важни за получаване на приятен, пълен звук.

 

Средно-честотни драйвери

Обикновено драйверите със средна честота са по-малки, специализирани версии на драйвери за ниска честота. В четирилентовите системи може да имате два драйвера за средни честоти - всеки покрива различен честотен диапазон. Драйверите за средна честота използват точно същите принципи на драйверите за ниски или високи честоти, но те са просто настроени на честоти, които не са обхванати от нито един от другите драйвери.

 

Високо-честотни драйвери или пищялки

В повечето актуални професионални аудио системи, високочестотните драйвери са оформени като рога и използват драйвери за компресия. Добрите драйвери за компресия не се нуждаят от същото количество физическо пространство, като останалите, тъй като високите честоти имат много по-къси дължини на вълната. Високочестотните драйвери често се наричат ​​"пищялки". Най-често срещаният тип високочестотен драйвер в повечето говорители се нарича драйвер за компресия. Драйверите за компресия работят заедно с корпуса с форма на рог, в който са поставени, за да създадат високите честоти, които чувате.

По-рядко срещаният тип високочестотен драйвер е лентовият драйвер. Свръхлекото тегло на лентата позволява да се движи бързо, което позволява бързото реагиране на промените в музиката. Обикновено лентовият драйвер звучи по-плавно от драйверите за компресия, но те са крехки и по-скъпи, така че не се използват толкова често при професионалното усилване на звука. Те са много по-често срещани при мониторите в професионалните студиа или системите за домашно кино от висок клас.

Следва продължение...