Дигиталните пиана имат редица практически предимства пред стандартните акустични пиана. Някои от тях са спестяването на значително пространство вкъщи, по-малкия нужен бюджет за покупка, не на последно място и факта, че можете да свирите съвсем тихо или дори със слушалки!

Проблемът идва с това, че в днешно време има много видове и марки цифрови пиана, всички с невероятни техничекси спецификации и е трудно на човек, който не се е сблъсквал с такъв избор, да направи точният за себе си, спрямо нуждите и бюджета си. Именно с тази цел е и следващата ни статия.

 

Какви са различните видове цифрови пиана и какъв тип е нужен на нас?

Цифровите пиана обикновено попадат в три категории с няколко по-специализирани изключения. По-голямата част от дигиталните пиана имат клавиатура с 88 клавиши с вградени тежести, и наподобяват звука на роял.

korg-c1-airНай-често срещано е цифровото пиано в пълен размер, като KORG C1 Air. Този вид дигитални пиана представляват инструмент, който е в подходяща форма, за да стои свободно на земята, с три педала и капак за защита на клавишите. Класическите дигитални пиана са сравнително тежки, за да се пренасят свободно от едно място на друго, но не са непосилно тежки, за да бъдат вдигнати от двама души, в сравнение със акустичното пиано например. Капакът е много полезна функция по отношение на предпазването от прах и защита на самата клавиатура, а педалите ви дават пълната функционалност за различните видове звукоизвличане и акустични ефекти на стандартното пиано. По-големият размер означава, че кутията е в състояние да побере по-голям усилвател и тонколони, осигурявайки по-плътен и качествен звук.

Повечето производители правят и "тънки" версии на класическото пиано, при които кутията е проектирана да бъде възможно най-компактна, колкото да побере клавиатурата с 88 клавиша. Поради тази причина те изглеждат не толкова внушителни в стаи с малко свободно пространство и са добър избор за спални и по-малки студиа.  Някои производители жертват капака, за да направят инструмента възможно най-тънък, но има няколко модела, които използват сгъваем горен капак за защита на клавишите.

Преносимите сценични пиана стават все по-популярни с бързия напредък в технологията за цифрови пиана, който наблюдаваме в момента. Те не са с пригодена стойка в дизайна и кутията си, но са предназначени за използване с различни видове стойки за клавишни инструменти, които се предлагат по магазините. Те могат да бъдат преместени, когато е необходимо, така че са идеални за студенти, които искат инструмент, който могат да вземат със себе си в университет, или за малки домове, където пианото може да бъде грижливо прибрано, докато не се използва. Тези пиана често се използват от музиканти, които активно концертират, като са достатъчно малки и леки, за да са удобни при по-често носене. 

И накрая, има цифрови пиана, които са създадени с цел да се доближат максимално много до визията на акустичното пиано. Предимствата на този вид електронни пиана, са до голяма степен естетически и изглеждат страхотно в голяма стая или в търговски помещения ,като барове и ресторанти. 

 

Вече имаме идеята, но как да се ориентираме в богатия избор на модели и цени?

Отвъд доста очевидния въпрос за физическия размер на инструмента, двата ключови фактора, които трябва да се имат предвид при избора на ел. пиано, са автентичността при докосване на клавишите и реалистичността на звука. В тези две области ще видите огромните разлики, когато сравнявате евтино цифрово пиано със скъпо, така че нека задълбочим и в тези характеристики.

 

Какво е значението на клавишите?

Нека първо да разгледаме клавиатурата. Когато натиснете клавиша на традиционно пиано, клавишът управлява механизъм, в резултат на който чукът удря струната и тя издава звук. Този механизъм добавя тежест при натискане, тоест докъто клавишът на орган или малка "домашна" клавиатура се натиска лесно, клавишът на пианото се усеща много по-твърд и се връща в изходна позиция по различен начин. Това "претегляне" много улеснява пианиста да контролира динамиката на инструмента. За напреднал пианист това може да бъде смущаващ аспект на свиренето на цифрово пиано, но през последните години тези механизми изминаха дълъг път на развитие.

Най-добрите инструменти решават проблема, като използват истински дървени клавиши за пиано и изграждат механизми, които следват реалния физически процес, като този при истинското пиано. И Yamaha, и Casio правят модели, които взаимстват цялостния механизъм, взет от техните акустични пиана, въпреки че тези инструменти имат недостатък, а именно нуждата от настройване, за да се поддържат в оптимално състояние за свирене. По-евтините пиана използват различни техники, за да симулират усещането за истинско пиано, използвайки метални и пластмасови части, които съответно са по-евтини, за да намалят и цената на производството и на крайния продукт.

За един напреднал пианист, реалистичното действие на клавишите е най-важната част от пианото: инструментът трябва да реагира колкото е възможно по-адекватно и максимално близо до традиционното пиано. За тези музиканти препоръчваме 

 

Кое прави някои дигитални пиана да звучат по-добре от други?

Качеството на звука е другата желана характеристика в цифровото пиано и има два компонента за това: усилването и самото генериране на звук. В  характеристиките за музикалната мощност на самите пиана се появяват погрешни схващания при купувачите. Лесно е да си мислите, че не ви е необходима звукова мощ, при положение, че ще използвате инструмента в малко и затворено помещение, но в действителност има голямо предимство в това да закупите по-мощен, като звук инструмент.

Както ще ви каже всеки пианист, който е свикнал с традиционните инструменти, контролът на силата на звука на пиано е в пръстите, а не на копче, което можете да завъртите, за да го направите по-силно или по-тихо. Като такъв, за да бъде реалистичен, цифровият звук трябва да пресъздаде динамичния диапазон (т.е. диапазонът между най-тихите и най-силните звуци, които инструментът може да издава) на традиционно пиано: ако не е достатъчно силен, бъдещият музикант трудно ще се научи да контролира динамиката си при свирене. Само най-мощните цифрови пиана са в състояние да се приближат до пълния обхват на традиционното пиано, така че колкото по-мощно е, толкова по-добре!

Звуковото захранване също влияе върху самото качество на звука. Прочитайки предходния, вероятно ще изсвирите акорд върху дигитално пиано за начинаещи, от по-нисък клас, и ще ви се стори, че звучи доста силно. Въпреки това, за да достигне до тази гръмкост усилвателят се напряга и ще чуете това най-ясно в баса и ниските честоти. Ако ударите силна октавна двойка ноти в басовия край на клавиатурата от по-нисък клас, тя ще звучи доста силно, но качеството на звука ще бъде доста тънко, без много да го натискате - ударете същия аккорд върху по-мощен инструмент и звукът ще бъде много по-плътен с богати и ясно изразени ниски честоти.

Друг аспект на качеството на звука е колко сложно е самото генериране на звук в клавишния инструмент. Начинът на работа на електронните пиана е дълга и обширна тема и би било лесно да ви отегчим и объркаме, но казано по-просто звукът, който чуваш, когато свириш на цифрово пиано, е всъщност възпроизвеждане на запис на истинско пиано. Всички цифрови пиана работят на този принцип начин, но има много етапи на създаване, обработване и възпроизвеждане на звуците и в начина на това как един скъп инструмент пресъздава нюансите на акустичен инструмент и не всички тези етапи се прилагат в по-евтини инструменти. По-качествените дигитални пиана съхраняват много повече съдържание и обработва това съдържание по по-сложен начин, отколкото по-евтините версии, като съответно се изисква много по-мощен процесор за обработка на тези данни.

 

Препоръки за дигитално пиано

Като начинаещи, не се подготвяйте да похарчите цяло състояние за новото си пиано, но може да се насочите към модел, като KORG C1 Airкойто е страхотен модел за начинаещи и е произведен от водеща марка на пазара. Моделът също така предлага Bluetooth свързаност за интеграция с популярни приложения за запис и обучение. Като обобщение за марката KORG можем да заключим, че всички техни модели са възможно най-добрият избор, за оптималност между цена и качество.

Ако имате нужда от по-компактен инструмент, можем да ви препоръчаме вариантите на Casio , тънък дизайн с чист сгъваем плот за защита на клавишите и страхотен звук за такъв малък инструмент, използвайки това, което прави AiR звуковата технология на Casio.

casio-cpd-130

Ако наистина трябва да намалите разходите, Casio CDP-130 е инструмент за начално ниво, който наистина впечатлява с цената си. Изисква се допълнителна стойка,но като премахнем този минус, пианото звучи прилично и има страхотна чувстителна клавиатура, която се представя добре дори пред по-скъпи модели.

И последно, но не на последно място, смело препоръчваме дигиталните пиана на Yamaha. Изтънчен дизайн, добри цени и уникално качество на звук и изработка.

В заключение можем да бъдем полезни с още две неща:

  1. Какъвто и да е вашия бюджет, не забравяйте, че може да се възползвате от покупка на дигитално пиано на изплащане от muzikalenmagazin.bg! Повече информация може да откриете тук.
  2. Ако все още не сте наясно как да изберете подходящия музикален инструмент за вас, независимо на какво ниво сте, винаги може да се свържете с нас, за консултация!