Веднъж, след като сте решили да започнете да се учите да свирите на китара, първата стъпка ще бъде да се сдобиете с такава. На пръв поглед китарите имат загадъчни спецификации и технически жаргон, които няма да можете да разберете, така че това може да е обезсърчаващ процес за начинаещ, който няма представа за какво става въпрос.
За да направим нещата малко по-прости за вас, ето някои съвети за закупуване на най-добрата първа китара.

1. Какъв тип китара е подходяща за вас?

Съществува вечен дебат, за това дали трябва първата ви китара да бъде акустична или електрическа. Накратко, има две основни категории китари, от които можете да избирате:

Акустични китари

Акустична китара Cascha Акустична китара Cascha Акустичните китари използват само акустични средства, за да прехвърлят вибрационната енергия на струните си и да възпроизведат звук. Това, което се случва основно, е, че вибрацията на струните се предава в тялото на китарата, а празното пространство там усилва звука, който се извежда през звуковия отвор.


В последствие, акустичните китари могат да се подкатегоризират по следния начин:

  • Класически китари (с найлонови струни)
  • Акустични китари (с метални струни)

Тези 2 подтипа създават съвсем различен тон, чрез различно звукоизвличане и възпроизвеждане.

Електрически китари

Електрическа китара Aria 714STD Електрическа китара ARIA 714-STD Електрическите китари най-често изискват използването на перца за преобразуване на вибрациите от струните в електрически импулси. Този сигнал се изпраща към усилвател, където силата на сигнала се усилва и се изпраща към високоговорителя.
Има буквално хиляди различни видове акустични и електрически китари, така че изборът може да е леко объркващ. Може да прочетете подробното ни ръководство за избор на електрическа китара в нашия блог.

Акустичен или електрически инструмент по-добър за начинаещи?

Електрическите китари са по-лесни за свирене, чисто технически, заради по-леките им струни, но ако първоначално се научите на акустична китара, определено ще станете по-добър китарист, заради техниката, която в началото ще ви се стори трудна, но усвоите ли я веднъж - няма да имате грижи и за двата вида китари!
Ако все още не сте сигурни, попитайте се: "Каква музика ми харесва?". Вземете вида китара, който отговаря на вашия музикален вкус, не може да се объркате с това!

2. Колко да похарчите за първата си китара?

Колко да похарчите за първата си китара? Можете да изразходвате всичките си пари в света на китарите. Повярвайте ни! Всички популярни китаристи са го правили!

За първата си китара обаче разумна сума, която трябва да платите, е между 200 и 500лв.

Причината, поради която не трябва да купувате китара по-евтино от този диапазон е, че китари под 100-200лв. са предимно боклук. Те се произвеждат в азиатски страни и като такива са в най-добрия случай нискокачествени дърва за огрев.

Бихте могли да похарчите повече от диапазона, който препоръчахме по-горе, и колкото повече харчите, толкова по-добра ще бъде китарата ви (не винаги тази закономерност е вярна). По-скъпите китари са по-трайни, имат по-добър тон и са по-лесни и удобни за свирене. Но какво ще стане, ако не ви хареса? За съжаление много хора оставят китарата след няколко месеца именно заради неинформиран и прибързан избор, а ние искрено се надяваме, че няма да бъдете едни от тях!
Разбира се, ако имате пари, има и много по-лоши начини да ги похарчите.

3. От къде я закупя?

muzikalenmagazin.bg МУЗИКАЛЕН МАГАЗИН БГ Разбира се може да разгледате нашето богато разнообразие от китари , да позвъните на нашите телефони, или да ни пишете, за да може някой, от нашите специалисти да ви посъветва в избора!

Предимствата, да купите вашата китара онлайн, започват с това, че първоначалният ви бюджет ще е достатъчно нисък, за да се сдобиете с китара , която е в перфектното съотношение между цена и качество.

В наши дни пазаруването на музикални инструменти (и не само) онлайн е повече от достъпно заради доставките до всички точки в страната и защото дори да нямате дилърски магазин във вашия или в близък град, имате възможноста да изберате измежду необятните онлайн каталози и магазини, като дори в даден момент може да се изгубите от разнообразието на марки и производители! Друго предимство на пазаруването онлайн е, че имате възможност да замените китарата в срок от 30 дни!

4. Закупуване на китара втора ръка

Не препоръчваме това за начинаещи, тъй като купуването на използвана китара е форма на хазарт. Начинаещите не знаят как да проверят използваните китари. Изискват се много опит и знания, за да може да се разбере дали използваната китара е добра или не. Въпреки това може да разгледате китари втора ръка в нашата facebook група за употребявани музикални инструменти, за да добиете представа какви марки може да закупите втора ръка и на какви цени.

Единственият и най-сигурен вариант е да намерите познат или приятел китарист, който е достатъчно в час с инструмента (в най-добрия случай преподавател), за да ви даде експертно мнение за текущото му състояние, но все пак не забравяйте, че никой няма да ви даде гаранция, за това какво е претърпял инструмента и какво предстои да му се случи...

5. Необходими аксесоари

Аксесоари за китара Това е списък на аксесоарите за китара за начинаещи, който ще ви послужи. Не е необходимо да притежавате всичко в този списък, но все пак най-важните неща са:

-Тунер за настройване;
-Капо;
-Стойка за китара;
-Перца;
-Калъф (ако планирате да ходите на частни уроци и трябва да изкарате китарата си извън дома);

6. Знаейки всичко до тук, как действително да изберем правилната китара?

Точно в този момент започва забавлението! Влизаш в онлайн магазин за китари, поемеш дълбоко дъх и се потапяш в света им. Това е като наркотик за китаристе!

Свържете се с персонала и му обяснете защо и какво точно търсите. По същия начин може да процедирате и във физически шоурум или магазин за музикалн инструменти. След това се насочете към акустичната или електрическата китара и започнете да разглеждате. Ако някоя китара хваща окото ви, разгледайте снимките и обстойно. Много е важно да изберете китара, която е естетически приятна за вас, така че изберете тази, която намирате за най-красива. Колкото повече се влюбвате в китарата, толкова повече ще бъдете привлечени да го свирите в последствие на нея.

Попитайте продавача на магазина:
- От къде са доставени инструментите;
- Поискайте допълнителна информация за самата китара;
- Поискайте да видите и чуете демо записи или песни с китарата;
- Убедете се за гаранцията и възможността за замяна.

Въпреки всичко, добър съвет е да изпробвате различни видове китари, чисто като усещане. Дори, когато говорим за избор между различни типове, като акустични, класически или електрически, отново е добре да имате някакъв, макар и бегъл опит в това, да сте усетили тялото на китара близо до вашето.

Разгледайте и сравнете различните варианти подробно. Добре е, след като сте определили бюджета си, да заложите на малко по-скъпи и съответно малко по-евтини неща, като сравнение, за да откриете перфектната златна среда за вас. Не винаги по-скъпото е по-добро и обратното, но никога не се колебайте да питате!

Законите защитават онлайн потребителите на 100%, което ви дава право, след като получите вашата китара, да я тествате в рамките на 14 дни. В нашия онлайн магазин за музикални инструменти, този период е 30 дни и това е точно, защото вярваме, че правилният избор на иструмент за вас е нашето призвание, като ви подаряваме две седмици тестов период над закона ;)

7. Настрой китарата си

След като сте избрали новото си амплоа, ще се наложи някой да го настрои. Повечето физически магазини за китари имат лютиер или някой, който прави настройки на китара, от което ще е добре да се възползвате.

Защо първото настройване на нова китара е важно?

Когато долната част на китарата се доставя от фабриката, тя не се настройва оптимално. Краищата на грифа могат да бъдат остри, струните да са твърде високи, интонацията е изключена и т.н. Напълно нормално е след определено време престой в магазин или склад, инструментът да изгуби някои от своите качества, но това не е фатално! Акустичните инструменти винаги са капризни към начина на съхранение и околната им среда.
Когато настроите китарата си, проверите и фиксирате тези неща, плюс нови струни, китарата ви ще се свири по-добре. Това е наистина важно не само за начинаещи, но и за музиканти от всички нива.

8. Научете се да свирите на китарата си

Уроци по китара Уроци по китара Вече имате нова китара! Тя изглежда прекрасно, вие сте във възторг от покупката, но какво следва, за да се слеете успешно в едно и да творите заедно?

- Лични уроци

Най-добрият и най-скъп начин да се научите да свирите на китара. Но същевременно най-устойчивият в дългосрочен план. Един урок обикновено струва около 50лв., така че с 2 урока на седмица ще си вържем по 5200лв. на година.

- Научете се сами

Интернет е наводнен с уроци по китара! Намерете курс, към който се придържате, не просто прескачайте произволни видеоклипове в YouTube, които всъщност ще възпрепятстват процеса на обучение, тъй като нямат обособена структура, а тенденциозно, сериозно, отговорно и стриктно следвайте самия курс. Първите стъпки при начинаещите са много важни, за това този метод не е за препоръчване, но въпреки това не е за изключване, просто зависи от вашия подход към него!

Надяваме се да сме били полезни в избора ви на вашата първа китара. Бъдете здрави и нека музиката бъде с вас!