Веднъж след като сте решили да започнете да се учите да свирите на китара, първата стъпка ще бъде да се сдобиете с такава. На пръв поглед китарите имат загадъчни спецификации и технически жаргон, които няма да можете да разберете, така че това може да е обезсърчаващ процес за начинаещ, който няма представа за какво става въпрос.

За да направите нещата малко по-прости за вас, ето някои съвети за закупуване на най-добрата първа китара.

 

 

1. Какъв тип китара е точно за вас?

 

Съществува вечен дебат, за това дали трябва първата ви китара да бъде акустична или електрическа. Накратко, има две основни категории китари, от които можете да избирате:

акустична китара storm fag-236N

 • 1. Акустични китари

Акустичните китари използват само акустични средства, за да прехвърлят вибрационната енергия на струните си и да възпроизведат звук. Това, което се случва основно, е, че вибрацията на струните се предава в тялото на китарата, а празното пространство там усилва звука, който се извежда през звуковия отвор.

В последствие, акустичните китари могат да се подкатегоризират:

 • Класически китари с найлонови струни
 • Акустични китари с метални струни

Тези 2 подтипа създават съвсем различен тон, чрез различно звукоизвличане и възпроизвеждане.

 • 2. Електрически китари

електрическа китара YAMAHA PACIFICA 012 Dark Blue Metallic

Електрическите китари използват перца за преобразуване на вибрациите на струните си в електрически импулси. Този сигнал се изпраща към усилвател, където силата на сигнала се усилва и се изпраща към високоговорителя.

Има буквално хиляди различни акустични и електрически китари, така че изборът може да е малко труден. Ще се запознаем със спецификата на това как да изберете първата си китара за начинаещи по-надолу в статията.

 

Е акустичен или електрически по-добре за начинаещи?

 

Продължете напред и прочетете тази статия, в която ще откриете плюсовете и минусите на двата вида китари. Електрическите китари са по-лесни за свирене, чисто технически, заради по-леките им струни, но ако първоначално се научите на акустична китара, определено ще станете по-добър китарист, заради техниката, която в началото ще ви се стори трудна, но усвоите ли веднъж - няма да имате грижи и за двата вида китари!

Ако все още не сте сигурни, попитайте се: "Каква музика ми харесва?". Вземете вида китара, който отговаря на вашия музикален вкус, не може да се объркате с това.

 

 

2. Колко да похарчите за първата си китара?

колко да харичите за първата си китара

Можете да изразходвате всичките си пари в света на китарите. Повярвайте. Били сме там, правили сме го ????

За първата си китара обаче разумна сума, която трябва да платите, е между 200лв. -  500лв.

Причината, поради която не искате да купите китара по-евтино от този диапазон е, че китари под 100-200лв. са предимно боклук. Те се произвеждат в азиатски sweatshops и като такива са в най-добрия случай нискокачествени дърва за огрев.

Бихте могли да похарчите повече от диапазона, който препоръчах по-горе, и колкото повече харчите, толкова по-добра ще бъде китарата ви. По-скъпите китари са по-трайни, имат по-добър тон и са по-лесни и удобни за свирене. Но какво ще стане, ако не ви хареса? За съжаление много хора оставиха китарата след няколко месеца и искрено се надявам, че няма да бъдете едни от тях, но все пак ако ...

Разбира се, ако имате пари, има по-лоши начини да похарчите парите си.

 

 

3. От къде я закупя?

muzikalenmagazin_logo

Разбира се може да разгледате нашето богато разнообразие от китари , да позвъните на нашите телефони, или да ни пишете, за да може някой, от нашите специалисти да ви посъветва в избора ви!

Предимствата, да купите вашата китара онлайн, започват с това, че първоначалният ви бюджет ще е достатъчно нисък, за да се сдобиете с китара , която е в перфектното съотношение между цена и качество.

В наши дни пазаруването на музикални инструменти (и не само) онлайн е повече от достъпно заради доставките до всички точки (в muzikalenmagazin.bg доставката на продукти над 100лв е безплатна :) ) и защото дори да нямате дилърски магазин във вашия или в близък град, имате възможноста да изберате измежду необятните онлайн каталози и магазини, като дори в даден момент може да се изгубите от разнообразието на марки и производители!

 

 

4. Закупуване на използвана китара като първа китара

 

Не препоръчваме това на начинаещи, тъй като купуването на използвана китара ще бъде форма на хазарт. Начинаещите не знаят как да проверят използваните китари. Това изисква много опит и знания, за да може да се разбере дали използваната китара е добра или не. Китари втора ръка може да разгледате също онлайн.

Единственият и най-сигурен вариант е да намерите познат или приятел китарист, който е достатъчно в час с инструмента, за да ви даде експертно мнение за текущото му състояние, но все пак не забравяйте, че никой няма да ви даде гаранция, за това какво е претърпял инструмента и какво предстои да му се случи...

 

 

5. Аксесоари, от които се нуждаете, различни от китарата

guitar accessories

Това е списък на аксесоарите за китара за начинаещи, който ще ви послужи. Не е необходимо всичко в този списък да се притежава, но все пак най-важните неща са:

 • Електрически тунер
 • Капо
 • Стойка за китара
 • Перца
 • Калъф (ако планирате да поемете частни уроци и трябва да изкарате китарата си наоколо)

 

 

6. Знаейки всичко по-горе, как действително да изберете китарата?

 

Добре, така започва забавлението. Влизаш в онлайн магазин за китари, поемеш дълбоко дъх и се потапяш в света на китарите. Това е като наркотк за китаристи.

Свържете се с персонала и му обяснете защо и какво точно търсите. След това се насочете към акустичната или електрическата китара и започнете да разглеждате. Ако някоя китара хваща окото ви, разгледайте с нимките и обстойно. Много е важно да изберете китара, която е естетически приятна за вас, така че изберете тази, която ще намерите за най-красива. Колкото повече се влюбвате в китарата, толкова повече ще бъдете привлечени да го свирите после у дома си.

Попитайте продавача на магазина:

 • Уверете се, че е сигурен доставчик и магазин;
 • Поискайте допълнителна информация за самата китара;
 • Поискайте да видите и чуете демо записи или песни с китарата;
 • Убедете се за доставката и гаранцията!

Въпреки всичко, добър съвет е да изпробвате различни видове китари, чисто като усещане. Дори, когато говорим за избор между различни типове като акустични, класически или електрически, отново е добре да имате някакъв, макар и бегъл опит в това, да сте усетили тялото на китара до вашето.

Разгледайте и сравнете различните варианти подробно. Добре е, след като сте определили бюджета си, да заложите на малко по-скъпи и съответно малко по-евтини неща, като сравнение, за да откриете перфектната златна среда за вас! Не винаги по-скъпото е по-добро и обратното, но никога не се колебайте да питате!

Законите защитават онлайн потребителите на 100%, което ви дава право, след като получите вашата китара, да я тествате в рамките на 14 дни. В нашия онлайн магазин за музикални инструменти, този период е 30 дни и това е точно, защото вярваме, че правилният избор на иструмент за вас е нашето призвание, като ви подаряваме две седмици тестов период над закона ;) 

 

 

7. Настрой китарата си

 

След като сте избрали новото си бебе, ще се наложи някой да го настрои за Вас. Повечето физически магазини за китари имат лютиер или някой, който прави настройки на китара, което ще струва около 20 лв.

Защо трябва да настроите нова китара? Добър въпрос!

Когато долната част на китарата се доставя от фабриката, тя не се настройва оптимално. Краищата на грифа могат да бъдат остри, струните да са твърде високи, интонацията е изключена и т.н.

Когато настроите китарата си, проверите и фиксирате тези неща, плюс нови струни, китарата ви ще се свири по-добре. Това е наистина важно не само за начинаещи, но и за музиканти от всички нива.

 

 

8. Научете се да свирите на китарата си

Вече имате нова китара! Тя изглежда прекрасно, вие сте във възторг от покупката, но какво следва, за да се слеете успешно в едно и да творите заедно?

 • Лични уроци

Най-добрият и най-скъп начин да се научиш на китара. Един урок обикновено струва около 50лв., така че с 2 урока на седмица ще си вържем по 5200лв. на година.

 • Научете се сами

Интернет е наводнен с уроци по китара! Намерете курс, към който се придържате, не просто прескачайте произволни видеоклипове в YouTube, които всъщност ще възпрепятстват процеса на обучение, тъй като нямат обособена структура, а тенденциозно, сериозно, отговорно и стриктно следвайте самия курс. Първите стъпки при начинаещите са много важни, за това този метод не е за препоръчване, но въпреки това не е за изключване, просто зависи от вашия подход към него!

Надяваме се да сме били полезни в избора ви на вашата първа китара. Бъдете здрави и нека музиката бъде с вас!